20.09.2016

Збірник документів Міністерства внутрішніх справ України 1917-20 рр.: ЦМБ iм. Франка

Звичайно, сьогодні нікого не здивуєш ще одним збірником документів, але все ж серед подібних видань — МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ: ПОДІЇ, КЕРІВНИКИ, ДОКУМЕНТИ ТА МАТЕРІАЛИ (1917-2017 РР.) в 3 т. займає особливе місце. Цю велику працю відрізняє від інших добре продумана структура, фундаментальність та унікальність підібраних документів та матеріалів, інформаційно насичені статті про керівників органів внутрішніх справ указаного періоду — все це робить збірник цінним джерелом і цікавою книгою. Вражає системність та обсяг зібраного матеріалу, який охоплює столітній період історії вітчизняного МВС.


У першому і другому томі наведено широке коло документів, що відтворюють основні етапи становлення Міністерства внутрішніх справ України в період визвольних змагань 1917-1920 років. Привертають увагу яскраві нариси, присвячені керівникам органів внутрішніх справ відповідного періоду.

mvd-1

Для усіх, хто цікавиться історією поліції та міністерства внутрішніх справ, безсумнівний інтерес матиме «Короткий нарис діяльності міністерства внутрішніх справ Тимчасового уряду з моменту державного перевороту до 1 липня 1917 р.», виданий у Петрограді у 1917 р. До речі, слід відзначити, що тут (як видно з назви документа), йдеться не про Лютневу революцію, а про державний переворот — саме так це називали тоді представники нового уряду.

mvd-2

Досить цікавим для історика й пересічного читача є документ № 113 «Доповідна записка міністерства внутрішніх справ урядові УНР про ліквідацію пам’ятників часів самодержавства» від 25 квітня 1918 р.
Відчуття реальності і колориту надають збірнику вміщені у ньому спогади різних діячів Української революції, зокрема гетьмана П. П. Скоропадського, де він дає характеристику діяльності МВС та окремих міністрів, Д. І. Дорошенка, М. М. Могилянського, А. І. Денікіна та ін.
Несподівано сухі документальні факти, викладені в збірнику, захоплюють як детективний роман, настільки цікаві події в них викладені. Чого тільки важить словник кримінального світу або сторінки життя злочинного осередку нашого рідного міста. І про Мурку, і про Мішку Япончіка можна дізнатися, читаючи цей фоліант.
Видання розраховане на викладачів, науковців, курсантів, працівників правоохоронних органів, а також на широке коло читачі, які цікавляться історією України.
Запрошуємо всіх бажаючих познайомитися з цією унікальною працею до нас у центральну міську бібліотеку ім.. Івана Франка.

Популярные книги

Похожие статьи:

Комментарии запрещены.